Tekening-analyse

Wat is tekening-analyse?

Tekeningen vertellen meer dan je denkt. Tekeningen maken namelijk dingen zichtbaar die niet zichtbaar zijn; emoties, hoe relaties ervaren worden, deuken die in het verleden zijn opgelopen, verlangens. ‘Niets is per ongeluk getekend, maar het is een manier om het onbewuste aan het woord te laten,’ zegt C.J. Jung. Tekening-analyse is de taal van tekeningen verstaan en vertalen naar woorden.

Wat heb je aan een tekening-analyse?

‘Een tekening geeft weer hoe de tekenaar de werkelijkheid ervaart’ (Gregg Furth). Met een analyse van een tekening kan je als het ware door de bril van de tekenaar kijken. En dat kan heel verhelderend zijn.

Kinderen en volwassenen

Soms speelt er iets in het leven van een kind, waar je maar niet bij kunt komen. Dan merk je aan alle kanten dat er iets is, maar de vinger erop leggen lukt maar niet. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms kan of durft het kind het er niet over hebben. Een tekening is dan een prachtig hulpmiddel. Want in een tekening komen al deze dingen wél naar buiten.

Voor volwassenen geldt uiteraard precies hetzelfde. Soms komen we ergens niet verder mee of stoppen we emoties of herinneringen diep weg om er maar geen last van te hebben. Ze zullen echter altijd weer de kop opsteken. Een tekening-analyse kan helpen letterlijk in beeld te brengen wat er dan speelt en op die manier de thema’s die spelen aan te gaan. De boel open te gooien.

Beeldentaal

Wat je uit een tekening kan lezen is meestal niet letterlijk. Net als in dromen is het vaak een aanduiding in symbolen of metaforen. Een tekening-analyse geeft je daarom niet letterlijk antwoord op vragen, maar geeft je wel idee van waar je het moet zoeken. Het geeft je handvatten om samen zoekend mee in gesprek te gaan.

Wat krijg ik als ik een tekening-analyse laat maken?

Als je een tekening opstuurt om te laten analyseren, zal ik in eerste instantie wat achtergrondinformatie vragen. Zo kan ik beter plaatsen wat er te zien is. Vervolgens pas ik diverse technieken toe om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Deze informatie bundel ik in een korte, kernachtige analyse. Soms geef ik nog enkele tips voor vervolg of stel ik vragen die van belang kunnen zijn om met de tekenaar te bespreken. Je kunt na de analyse altijd om toelichting vragen.

 

Een tekening-analyse aanvragen

  • Kies een tekening die typisch is voor de maker. Eén waarvan je zegt: zo teken(t) hij/zij/ik altijd. Of juist een tekening die je opvalt. Twijfel je? Neem dan gerust contact op om te overleggen.
  • Je kunt aangeven of je iets specifieks wilt weten, over de tekening of over de tekenaar. Misschien ben je benieuwd hoe je kind zich voelt op school. Of je vraagt je af wat het toch betekent dat je kind alsmaar hetzelfde tekent. Misschien heb je zelf iets getekend en voel je er wel iets bij, maar kun je het niet goed duiden. Vermeld het!

Ervaringen van anderen

“We herkennen veel in de analyse, bijvoorbeeld het goed willen doen, gericht zijn op de ander en de ander haarfijn aanvoelen. Leuk om het zo terug te zien.”

“Ik vind het mooi … Ook confronterend, heel kloppend en herkenbaar.”

“Het is eigenlijk precies hoe Z. is.”

“Ik moest echt even een traantje weg pinken. Veel dingen voelden herkenbaar.”

“Bedankt voor deze mega-uitgebreide en heldere uitleg. Jemig, wat kun je dan een hoop uit zo’n tekening halen, zeg.”

“Ik vond het heel bijzonder om te lezen. Ook voor later.”

“De verbouwing en verhuizing hebben meer teweeg gebracht dan we soms doorhadden.”

“Wat je bij dat coachingsgesprek deed … dat was helend.”

Tekencoaching

Bij tekencoaching gaan we in gesprek aan de hand van jouw tekeningen. Dat kunnen tekeningen zijn die je al gemaakt hebt, of we gaan ter plekke aan de slag. Dat kan op locatie of online. We gaan aan wat er speelt in je leven en wat je een plek probeert te geven. Dat kan van alles zijn. Of het nu een dilemma is waar je niet uitkomt, een gebeurtenis die je achtervolgt of een persoonlijkheidskenmerk van jezelf waar je moeite mee hebt: we zoeken een weg die bij jou past. Het maakt niet uit hoe goed je kunt tekenen, je hoeft het alleen maar fijn te vinden om te doen. Tekencoaching is voor alle leeftijden. Een proefsessie duurt 1-1,5 uur en kost 75 euro (incl. btw).

Workshop of lezing

Lezing

Benieuwd naar de achtergrond van tekening-analyse? Boek een lezing! Aan de hand van voorbeelden leg ik je uit hoe je tekeningen kunt lezen en krijg je inzicht in wat er allemaal in een tekening te zien is. Ben je leerkracht, ouder of werk je op een andere manier met jonge mensen? Ik kom graag op jouw school, praktijk of bedrijf vertellen. Een lezing duurt 1,5 uur en kost 250 euro, excl. btw en reiskosten.

Workshop

Wil je zelf ervaren wat je eigenlijk vertelt met je tekening? Neem contact op voor een workshop. Aan de hand van een opdracht gaan we zelf tekenen en daarna duiken we in de gemaakte tekeningen. Wat zegt die tekening over jou? Ik kom graag in teams, op je vrijgezellenfeest of ander mooi gezelschap. Een workshop duurt 2-2,5 uur. Vanaf 5 personen. Kosten afhankelijk van de groepsgrootte.

Nieuw: workshop voor illustratoren!

In deze workshop maak je als professioneel tekenaar kennis met tekeninganalyse. Ik laat zien wat er zoal voor verborgen boodschappen in je werk kunnen zitten en wat je dus onbewust óók vertelt met je werk. Verder geef ik een aantal elementen die je bewust kunt gebruiken (of laten) om je boodschap te versterken. Daar komt ook veel symboliek bij om de hoek kijken. Je kunt met een groep een workshop aanvragen of je inschrijven voor een geplande workshop.

Er staan momenteel geen workshops gepland.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat het me weten!

Geïnteresseerd in één van de mogelijkheden?

Neem contact op via het contactformulier.